Nu står de svenska primörerna i fokus, inte minst färskpotatisen. Den 6 juni är det Nationaldagen och Färskpotatisens Dag och efter det är det bara ett par veckor till Midsommar. Då är det kokt färskpotatis med extra mycket dill och salt, matjessill och lök/gräslök som är det man längtar efter allra mest.
Anita & Per-Åke Roslund som är potatisodlare från Stora Skedvi i Dalarna delar med sig av ett favoritrecept med steksill och potatis som de kallar ”Tytta”. De serverar ofta denna rätt sommartid och särskilt till den nyupptagna färskpotatisen. Perfekt sommarmat!

Foto: Anita & Per-Åke Roslund
Gör så här
- Skrubba färskpotatisen eller skala potatisen om det behövs.
- Koka och låt potatisen svalna något.
- Panera steksillen med mycket dill och stek i smör.
- Smöra tunnbrödet, mosa eller skiva potatisen och lägg på tunnbrödet.
- Lägg på den stekta sillen, eventuellt hackad rödlök, rulla ihop och ät!
- Kan serveras med en sallad bredvid.