Sorter

Potatis av alla sorter

Svensk Potatis delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Det finns hundratals sorter och vi tycker att alla är lika goda. Prova Amandine, som smakar som en primör året om. Eller Sparrispotatis om du gillar en lätt nötsmak.

Alla sorter är indelade efter
vår & sommar, klicka här
höst & vinter, klicka här

Ofta räcker det med att skilja på fasta och mjöliga sorter, när du ska laga mat. Men det är också klokt att välja smak och storlek. Förr menade man att mjölig potatis hörde till mos, och fast potatis till ugn. Det stämmer inte längre. Idag lagar kockarna soppa på färskpotatis och puré med fasta sorter. De provar sig fram.

Testa och smaka själv! Eller bjud hem vännerna på potatisprovning. Här är de SMAK-märkta sorterna.

Definitioner enligt SMAK (Svensk Matpotatiskontroll)

Primörpotatis

Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.

Färskpotatis

Med färskpotatis menas potatis som skördas före fullständig mognad, för försäljning direkt efter upptagning/skörd, vars skal enkelt kan avlägsnas utan skalning och förpackas för försäljning till konsument före den 1:a oktober.

Sommarpotatis

Med sommarpotatis menas potatis som skördas skalfast eller praktiskt taget skalfast för försäljning direkt efter upptagning/skörd och förpackas för försäljning till konsument före den 1:a oktober.

Vinterpotatis

Med höst/vinterpotatis menas potatis som skördas med moget skal.