Vår & Sommar

Med våren kommer äntligen färskpotatisen. De allra första primörerna betingar ett pris i likhet med guld. Men vi behöver inte vänta längre än till försommaren för att kunna njuta av de ädla sorterna.

I maj-juni kommer nypotatisen som de säger i Skåne, och säsongen pågår fram till augusti. Nästan all färskpotatis vi äter fram till midsommar kommer från Bjärehalvön och Kullabygden. Du kan också hitta lokalt odlad potatis nära dig om du besöker gårdar och marknader under sommaren.

Färskpotatis är godast att äta som den är. En klick smör och salt och du är i himmelriket. Men kokt färskpotatis är också en fantastisk råvara dagen efter. Grilla den eller blanda en ljuvlig potatissallad med andra färska primörer och örter.

Färskpotatis ska ätas så fort som möjligt. Den innehåller mycket vatten och har ett tunt och känsligt skal. Lägg den i en plastpåse i kylen om du ska spara den några dagar så torkar den inte.

Färskpotatissäsongen inleds i maj och pågår fram till augusti. Swift, Minerva, Solist, Pentland Javelin, Balmoral, Lady Felicia, Frieslander och Rocket är några populära sorter.

Adora
Holländsk sort med gult skal och ljusgult kött och ovala knölar. Adora har ganska god motståndskraft mot brunröta, dock inte bladmögel.

Early Puritan
En gammal sort, ursprungligen från Nord Amerika. Avkastningen är ganska låg. Knölformen oval, nästan bucklig. Ofta stora knölar.

Frieslander
Från Holland. Ovala knölar med ljusgult kött. Ganska fast kok.

Karla
Tysk sort med ljusgult kött och rundoval knölform. Sorten har mycket god resistens mot virus Y. Avkastningen blir vid sen skörd, ganska låg.

Maria
En Svenskförädlad sort med medelstora ovala knölar, ljusgul kött- och skalfärg.

Maris Bard
Från Storbritannien är denna sort med sina rundovala knölar och vit köttfärg.

Minerva
En vanlig färskpotatissort från Holland, mycket odlingssäker. Knölarna är rundovala och köttfärgen ljusgul.

Molli
Tysk rundoval sort med gult skal och kött. Sorten är nematodresistent mot Ro 4. Den har en mycket god motståndskraft mot virus Y. Molli ger en god skörd, framför allt vid senare skörd.

Pentland Javelin
Även kallad ”Kullens Favorit”. Kommer från Storbritannien men odlas med stor framgång på Kullen halvön. Knölarna är runda och köttfärgen vit.

Premier
En tidig högavkastande sort med rund-rundovala knölar från Holland. Färgen kan vara ganska skarp gul.

Rapido
Ny holländsk sort med gult skal och ljusgult kött samt oval knölform. Sorten har en något rikare knölsättning än Rocket. Resistent mot nematoder.

Rocket
Nästan helt rund är denna nya sort från Storbritannien. Köttfärgen är vit. Pga. sin mycket snabba tillväxt har den lätt för att bli stor.

Silla
Mycket tidig svenskförädlad sort med god kokkvalitet. Knölformen är rund-rundoval, skal färg ljust röd/rosa och köttfärg ljusgul.

Sprint
Ursprungligen från Holland. Rundovala knölar med ljusgult kött och fast kokegenskap.

Swift
Marknadens tidigaste sort som ofta är blötkokande.

Timo
Finsk sort, odlas endast för export till Finland. Knölarna är runda och köttfärgen ljust gul. Sorten är inte nematodresistent.

Velox
Tysk sort med ljusgult kött och lång-ovala knölar. Nematodresistent mot Ro1 och 4. Har en för färskpotatis tämligen god motståndskraft för brunröta.