Kvalitetsnormer
Hur klassificeras potatis? Nya uppdaterade kvalitetsnormer samlat i en folder SMAK:s system...
Svar senast:
Fredagen den 26:e februari 2021 till mailadress: anders.huldt@svenskpotatis.se
Dagens kvalitetsnormer inom kvalitetsmärkningssystemet SMAK, Svensk Matpotatiskontroll, omfattar kvalitetsnormer avsedd för försäljning av matpotatis via dagligvaruhandeln.
Nuvarande kvalitetsnormer omfattar:
Tvättad färskpotatis | Vinterpotatis |
SMAK Färskpotatis
SMAK Sommarpotatis |
SMAK Klass I
SMAK Klass II |
Aktörer i värdekedjan har framfört behov av en gemensam kvalitetsnorm för otvättad färskpotatis.
För att erbjuda branschen en gemensam definition av kvalitet gällande otvättad färskpotatis har förslag till kvalitetsnorm tagits fram: Förslag på kvalitetsnorm för SMAK otvättad färskpotatis
Kvalitetsnormen är tänkt att ge köpare och säljare av otvättad färskpotatis i lösviktsförpackning möjligheten till SMAK-märkning.
Svensk Potatis bereder frågan på uppdrag av Stiftelsen Potatisbranschen vilka, som ägare av kvalitetsnormerna för märkning med SMAKs kvalitetsmärkning, fattar beslut om en eventuell ny kvalitetsnorm.
Mer om gällande kvalitetsnormer finns att läsa på Svensk Potatis hemsida:
https://svenskpotatis.se/smak-markning/
Med vänlig hälsning
Svensk Potatis AB
Anders Huldt
Verkställande Direktör
Mail: anders.huldt@svenskpotatis.se
Telefon: 070-2886017
Läs mer
Förslag på kvalitetsnorm för SMAK otvättad färskpotatis
Sammanställning gällande kvalitetsnormer för SMAK-märkt potatis