Potatisrapporten 2023: FLER VILL ÄTA MER OCH TESTA NYA POTATISSORTER

Potatisrapport 2023/24

Potatisrapporten visar att 98 procent av svenska hushåll äter potatis. Siffran har legat på samma stabila nivå de senaste fem åren. – Trenden är ett ökat intresse för potatis. Rapporten visar att vi vill testa nya potatissorter och tillagningssätt. Hela 18 procent uppger att de kommer att konsumera mer potatis, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis.

Spaning: 98 procent köper hem och äter potatis
När livsmedelspriserna ökar är potatisen en nyttig och prisvärd vardagshjälte som står sig bra på svenska middagstallrikar. 18 procent kommer att äta mer potatis, enligt Potatisrapporten.

– Potatis är en viktig ingrediens i vår matkultur och nästan alla svenska hushåll äter potatis för att den är näringsrik, billig och mättar bra. Potatisrapporten är en unik undersökning som genomförts sedan 2017 och visar hur attityder till råvaran förändras. Det är intressant att följa tendenserna över tid.

Spaning: 32 procent testar nya potatissorter
Ett hundratal olika potatissorter odlas från norr till söder i Sverige. King Edward är den sort som allra flest känner till, men intresset för att prova nya sorter ökar.

– 32 procent uppger att de testat en ny potatissort de senaste åren. Potatisrapporten visar också att 88 procent vill få mer information om exempelvis potatissorter och recept. 49 procent söker efter information på nätet eller får tips om potatis, inspiration och recept på sociala medier. Det är positivt och spännande, tycker vi.

Spaning: 49 procents ökning av nya tillagningssätt

Kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis – oavsett om vi bor i större eller mindre kommuner och städer.

– Det är egentligen bara en sak som sticker ut. Äldre personer kokar potatis i större utsträckning än yngre, enligt Potatisrapporten. 32 procent i åldersgruppen 18-30 år väljer att koka sin potatis. Att tillaga potatis på andra sätt än att koka den har ökat med 49 procent sedan 2018. Det är en markant ökning.

Potatisrapporten är en unik undersökning för Svensk Potatis. Femhundra personer mellan 18 och 70 år som är ett representativt urval av Sveriges befolkning har svarat på en webbaserad undersökning med hög kvalitet på svaren. Undersökningen genomfördes i augusti 2023. Du kan ladda ner den i sin helhet på här- Potatisrapport 2023/24