Hösthälsningar från Potatislandet – oktober månad

I ROSLAGENS FAMN i den lilla byn Velända startade Pierres föräldrar Olle och Gunnel odlingsverksamheten i mitten av 1960-talet. – Jag tog över Anjous Potatis & Grönsaker lite successivt för snart trettio år sedan. Tiden går fort när man har roligt. Vi har just plockat upp och lagrat in det sista av säsongens vinterpotatis. Det blev 1 300 ton, så nu är det fullt i lådor och lador, säger Pierre.

Nya sorter på gång
Velända ligger några mil norr om Norrtälje. Idag odlas ett tiotal sorter på 50 hektar potatismark. – Sorterna varierar från år till år. I år vi provat några nya sorter Anouk, Adato och Afra, men vi odlar framför allt klassiker som Belana och Perlo.

Närproducerat
1 300 ton potatis förvaras nu på stora lådor i en temperatur på 3,7 grader i väntan på tvätt, sortering och slutligen butikshyllor. All potatis säljs i Roslagen. Från Hallstavik ner till Stockholm och Täby, Danderyd och Åkersberga. – Närproducerat har en given fördel. Det är naturligtvis väldigt bra ur miljösynpunkt att transporterna hålls korta. Men folk har också ett stort intresse för närproducerat. Ursprunget är viktigt och de vill veta varifrån det de äter kommer ifrån.

Roslagspotatisen är lite godare
Hur smakar Roslagspotatis? – Ja den smakar ju lite bättre än andra potatisar, förstås. Haha! Nej, det vet jag inte. Vi gör så gott vi kan! Utseendet är också viktigt. Vi säljer det mesta av vår potatis i lösvikt och då är det oerhört viktigt med skalfinish och att potatisen ser bra ut.

SMAK-märkning är ett bra sätt att visa att potatisen är frisk potatis utan skador med bra kokegenskaper. – Konsumenter i allmänhet vet nog tyvärr inte vad SMAK-märket betyder, tyvärr. Eller vad som skiljer potatis av klass 1 mot klass 2.

Har du någon potatishälsning från Roslagen?
– Koka alltid full kastrull, så att du har potatis kvar att steka.

Bra tips Pierre!

Här är vårt tips på hur du kokar kanarisk potatis.