Hälsningar från Potatislandet – september månad

Gården Partihandel ligger mellan Götene och Skara. Jorden har brukats av potatisexperter sedan 1978. Nu drivs familjeföretaget av Rickard Ask och hustrun Anna. – Tjusningen är att inget år är det andra likt och förutsättningarna ändras hela tiden. Det dyker upp saker som inte ens våra potatisrådgivare har svar på. I år har vi haft en blast som är två meter hög på en vanlig King Edward. Det har vi aldrig sett förut. Normalt är blasten någon dryg meter hög, säger Rickard.

Det växer på slätten
Västergötland är av tradition matpotatisens mecka, men detta var något extra. Två meter hög blast?

– Temperaturen har legat runt gynnsamma 20 grader här och det har regnat lite grann varje dag i juli. När det växer bra, så innebär det också att växten förbrukar mer kväve än normalt. Då gäller det att vara på tå och tillföra mer kväve, så att potatisens egenskaper inte försämras. Exempelvis blir mjölig och kokar sönder lättare. Och det är sånt här som gör det så intressant att vara potatisodlare. Vi måste hela tiden följa med och följa upp så att vi håller rätt kvalitet. Vi har inte tagit upp potatisen med tvåmetersblasten ännu, men provgrävningarna ser väldigt bra ut.

Vad är bra kvalitet?

Gården Partihandels egen odling av bland annat King Edward, Melody, Gala, Solist och Asterix är på ungefär två hundra hektar, men man förmedlar även potatis från granngårdarna. Potatispackeriet är certifierat enligt KRAV:s regler och SMAK:s riktlinjer för hygien-, miljö- och kvalitetsarbete.

– Ett bra år distribuerar vi 10 000 ton kvalitetspotatis till dagligvaruhandel, storkök, skalerier och grossister. Hög kvalitet betyder olika för olika kunder. Vi fokuserar på att hitta rätt parti med rätt kvalitet som passar kundens preferenser. Snyggt och välpolerat är det som gäller till butiker, medan skalerier inte är så intresserade av ett snyggt skal av naturliga skäl. Där är ett minimalt svinn det intressanta. En frisk insida med bra kokegenskaper är alltid lika viktigt, såklart. SMAK-märkningen höjer kvaliteten överlag på marknaden, bara för att den finns. Det är bra med en gemensam kvalitetsstandard, så att vi har samma regler att följa.

Rickard Ask är en engagerad potatisodlare som vet hur bra potatis ska smaka:

– Frugan gör ju väldigt gott potatismos. Och min egen specialare är väl potatisgratäng. Vi bjuder gärna på recepten: https://gardenpartihandel.se/rickards-goda-potatisgratang/