Hälsningar från Potatislandet – november månad

Sedan 1950-talet har familjeföretaget Outinens i Haparanda försett marknaden med olika typer av potatisprodukter. Alla gjorda på potatis från ”Potatisens Champagnedistrikt” som vd:n Karl-Johan Outinen säger:

– Potatisen odlas norr om 63:e breddgraden i perfekt jord och midnattssol. Det är premium på riktigt det. Så fin potatis ska man ta tillvara till hundra procent, vilket vi också försöker att göra. Vi tar hand om odlarens hela potatisportfölj utan att någonting går till spillo. Outinens har ett minimalt svinn och en utpräglad känsla för hållbarhet., säger Karl-Johan.

Minimalt svinn
Det är bara 1,5 procent av odlarnas leveranser som inte kommer till användning, vilket ligger i linje med företagets idé och mål. – Vi har ett eget packeri för potatis som går ut till butik, vi säljer råskalad potatis till storhushåll och restaurang och förädlar och säljer potatisprodukter som potatisgratänger.

No hands
Odlaren levererar sin potatis till Outinens där en helautomatiserad anläggning tar vid. – Det är no hands som gäller från att potatisen kommer in tills den färdiga potatisprodukten står på pall. Vi har helautomatiserade processer där potatisens tvättas och sorteras och skalas, skivas, tillagas, kokas, kyls, förpackas och packas ner i lådor för sedan att staplas på pall.

Bäst-före långt efter
Längre hållbarhet på produkter är en stor sak för att minska svinnet. Outinens säger att det är enkelt som ett gem: Cook and chill. – Det är ganska vanligt med 15-20 dagars hållbarhet på en produkt. Vi har 55 dagars hållbarhet. Vi tillagar potatisprodukten och kyler direkt. Processen kräver energi, men det är här finessen med att finnas i Haparanda kommer in. Sju månader per år har vi kallt ute. Vi använder frikyla för att kyla produkterna och kan på så sätt minska energiförbrukningen.

Äkta, utan tillsatser
Outinens tänker, drömmer, pratar och äter potatis. – Det mesta är ännu ogjort när det gäller potatisprodukter. Vi vill vara innovativa och utvecklas, utan att tumma på äktheten. Vi är exempelvis så dumma att vi använder dyr och äkta grädde istället för att blanda 3-4 ämnen så att det ska smaka grädde. Outinens använder inga E-medel, inte heller socker eller andra tillsatser, säger Karl-Johan Outinen.