Hälsningar från Potatislandet – november månad

Steglinge Gård i Höganäs brann ner till grunden 2012. Ur askan har Göran och hans son Gustav byggt upp en blomstrande odling av grönsaker och en potatisverksamhet där KRAV-märkt potatis tvättas, packas och distribueras till butiker i hela Sverige.
– Allt som kommer från oss är sånt vi själva skulle vilja ha på tallriken, säger Göran Gibrand.

Modernt i framtidens lantbruk
När maten står på bordet vill vi veta var den kommer ifrån och att allt är odlat och framställt på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Trygghet, förtroende och förväntningar är grundpelare för verksamheten på Steglinge Gård.

– Våra kunder ska kunna lita på oss och känna sig trygga i vad de stoppar i sig. Men våra värdeord är mångfacetterade och gäller inte bara våra grödor. Det genomsyrar allt vi gör. Vår nybyggda anläggning är klimatsmart, vi har inte köpt in en enda kWh för uppvärmning. Vi återanvänder värme från luft- och kylkompressorer för att värma upp kontor och andra utrymmen samt vårt varmvatten. Vi har isolerat våra kylar som frysrum vilket sparar energi och minimerar spillkyla.

KRAV-odlat för butiker i hela Sverige
Nordvästra Skåne där Steglinge Gård ligger har mycket bra odlingsförhållanden, men vädret är lynnigt.

– För oss är det en fördel att inte ha all potatis i samma korg, om vädret ställer till det för oss. Därför har vi valt att lägga ut en del av odlingen till utvalda potatisodlare på Gotland, söderut i Skåne och i Södra Halland. All potatis för butikerna är KRAV-odlad och vi packar och levererar till Helsingborg för vidare transport till de stora kedjorna och även mindre kunder. Vi ställer krav på att våra odlare är certifierade och vi genomgår löpande revisioner för att säkerställa att vi lever upp till kraven hela vägen. SMAK-märkningen är viktig.

Lite mindre potatis för storkök
Steglinge Gård har även ett kokeri och skaleri som bland annat levererar skalad, klyftad och riven KRAV-odlad och konventionellt odlad potatis till restauranger och storkök.

– Den delen hade uppfördes 2018 och varit igång i ungefär ett år, men sedan tog det tvärstopp i samband med Corona-utbrottet i mars i år. Som mest har vi tappat 50 procent av försäljningen, men vi oroar oss mer för våra kunder. Vi tänker på alla restauranger, hotell och andra kunder som har det tufft nu och hoppas att det vänder, säger Göran Gibrand.

Fakta
Steglinge Gård:
Har varit i familjen Gibrands ägo sedan 1960. Drivs av Göran och Gustav Gibrand sedan 1991.
Odlingarna och verksamheten: Grönsaksodling, potatispackeri med kokeri och skaleri
Säljer till: Livsmedelskedjor, butiker och grossister i hela Sverige