Hälsningar från Potatislandet – mars månad

MIKAEL JACOBSSON odlar potatis på drygt hundra hektar i skånska Dagstorp mellan Lund och Landskrona. Nu ser han fram emot en långsam och lite försiktig vår och en lagom varm sommar. – Det är drömsäsongen för en potatisodlare, ja. Vi har haft minst 50 cm tjäle här nere och det har varit ovanligt kallt, tycker jag. Mina barn har lärt sig att åka skridskor på allvar till och med. Kylan är bara bra för jorden, som blir bördigare och lättare att bearbeta nu till våren.

Snart drar vårbruket igång på Jacobssons Jordbruk. Hur ser planen ut just nu?

– Just nu packar vi fortfarande vinterpotatis, men utsädespotatisen är framme så att den hinner tända till och kanske få en liten grodd innan den ska ner i marken. Exakt när sådden blir beror på väder och vind, men vi tror att den tidigaste sorten Solist går i marken den 10 april. Sedan skördar vi den lagom till midsommar.

Jacobssons Jordbruk levererar ungefär 1500 ton packad potatis per år.

– Vi odlar Solist, Folva, Gala, Belana till Lidl, och deras butiker i hela Sverige, till Citygross och till relativt nyöppnade Trädgårdshallen i Malmö som satsar på närodlat. Det jag verkligen ser fram emot nu är att pandemin försvinner bort och vi kan leva som vanligt igen så att vi får leverera potatis till restaurangerna igen, säger Mikael Jacobsson.

Har du någon hälsning till alla potatisälskare, Mikael?

– Ät mer potatis, det är en fantastisk produkt. Själv gillar jag klyftpotatis och har ett tips! Använd kokosolja, så får du det perfekta krispet. Kokosolja är ju lite hård om den har stått i kylen, men kör den lite i mikron innan du blandar den med potatisklyftorna. Ha på bra med salt på potatisen innan den åker in i ugnen.

Fakta:
Jacobssons Jordbruk:
Ägs och drivs av Mikael Jacobsson på föräldragården i Dagstorp i Kävlinge kommun, Skåne. Potatisen odlas på 100 hektar, tvättas, storlekssorteras och packas från ett kilo upp till tusen kilo.