Hälsning från Potatislandet – juni månad

Ramsjögård ligger vackert vid havet på Bjäre. Men det är inte de salta vindarna som gör Magnus Peterssons potatis till något alldeles extra: – Nej, det skulle jag inte tro. Men det är mycket kärlek i jorden. Jag har odlat potatis i hela mitt liv och potatis är allt jag tänker på hela dagarna där ute på fälten. 

Sommarpotatis
Fem säsongsarbetare och en heltidsanställd jobbar just nu med sommarpotatisen, som Magnus kallar den.

– Jag är väl inte kung att avgöra när färskpotatis blir sommarpotatis, men jag drar gränsen vid midsommar. Sommarpotatisen är av sorten Solist och vi odlar på 175 hektar varav 130 hektar är potatis. Under sensommaren är det dags att skörda Melody-potatisen. Allt säljs till grossisten LPM Potatis i Laholm, där den sorteras och packas och distribueras till butiker i hela Sverige.

Junivärme i söder
Sommaren har varit torr och varm hittills. Hur har det påverkat er?

– Självklart har vi märkt av torkan men vi har varit väl förberedda, faktiskt. Det är inte i närheten av katastrofåret 2018, tack och lov. Men konstbevattningen går för fullt och vi ligger bra till med egna djupborrade brunnar. Potatisen växer som den ska.

Hälsa på i potatislandet
Magnus och hans fru har inte haft sommarsemester i hela sitt liv.

– Vi har det så bra att båda två har fullt upp på somrarna. Förutom potatisodlingen har vi också ett litet hotell där gästerna har utsikt över odlingen och kan få vara med och plocka sin egen potatis. Vi har också en gårdsbutik, så välkomna hit alla potatisälskare!