Hälsning från Potatislandet – juli månad

Smak och SMAK. Om några dagar startar skörden av sommarpotatis hos Dan Pettersson på Långås Potatis i Falkenberg. Men vad är egentligen skillnaden mellan färskpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis?

– Ja, skillnaden är enkelt uttryckt att den fått mogna till sig. Färskpotatisen har ett tunt skal eftersom den skördas när blasten fortfarande är grön. I slutet av juli och i augusti skördar vi sommarpotatis som egentligen är samma sak som färskpotatis, men den är tvättad. Höst- och vinterpotatisen skördas i september och oktober.

En potatis är ju inte bara en potatis, utan en produkt med olika smak.
– Jag är inte så bra på att sätta ord på potatis. Man använder ofta smakord som nötig eller smörig och så vidare. Färskpotatis innehåller mer vatten än en fullmogen vinterpotatis. En väl kokad King Edward suger upp gräddsåsen väldigt bra. Det gillar jag.

Andra potatissorter som odlas på Långås är exempelvis Belana, Gala, Asterix och Antonia.

– Vi har valt att jobba med några potatissorter som vi känner tillit till och som vi hela tiden arbetar för att förbättra. Vi jobbar också med att leta och testa nya sorter som passar våra jordar och klimat. Antonia är en gul, fast vinterpotatis som vi är ensamma om att odla i Sverige. Den är inte mjölig, har bra studs och passar fint till klyftpotatis.

Dan Pettersson är en riktig potatisexpert. En SMAK-expert som även utför kontroll och analys av potatis.

– Jag tycker att det är bra att det finns standards, specifikationer och regelverk men det handlar i slutänden om vad kunden vill ha. Olika partier har olika pris och bättre kvalitet kostar lite mer. Konsumenter förväntar sig hög kvalitet på potatisen i butiken. SMAK-märkningen gör att odlaren kan få bättre betalt för sin produkt.

 

Fakta:
Långås Potatis & Rotfrukter är ett odlarägt företag med fler generationers odlartraditioner. Långås lagrar potatisen i en modern anläggning samt tvättar och sorterar den innan den förpackas och kommer ut till kund. Sammanlagt hanterar företaget 13 500 ton potatis om året och den största kunden är Lidl.