Färskpotatisen börjar säljas om en vecka

Potatisskörden skulle behöva lite mer värme.

– Just nu ligger potatisen två veckor efter i utvecklingen, säger Ingemar Pettersson, potatisodlare.

Färskpotatisen ser bra ut och börjar säljas om en vecka.

– Det är en tidig sort så den har haft bättre förutsättningar. För de andra potatisarna hoppas vi på att de hinner bli större och finare, säger Ingemar Pettersson.

På gården satsar man på full skörd till hösten, men då krävs det att höstvädret inte sviker.

– Blir det mycket regn under hösten betyder det mycket mer jobb för oss och att en hel del potatis blir förstörd, säger Ingemar Pettersson.

I september börjar potatisarna tas upp för inlagring.

– Ett dåligt år uppnår vi ungefär 30 ton per hektar, men jag hoppas på 40 ton i år, det är full skörd. Då blir det bättre ekonomiskt för mig, säger Ingemar Pettersson.

På gården i Njurunda sträcker sig en 58 hektar stor åker med potatis. Som lantbrukare är de perfekta väderförutsättningarna svåra att uppnå, men Ingemar Pettersson tycker ändå att årets väder har varit helt okej för skörden.

– Många upplever nog att det har regnat för mycket, men för potatisen har det varit helt perfekt då vi inte har behövt bevattna skörden, säger han.

Hade vädret varit fem grader varmare än det varit under sommarmånaderna skulle Ingemar Pettersson säga att vädret har varit gynnsamt. Åtminstone för potatisen.

– Då hade potatisen växt i rätt takt. Nu ligger de ungefär två veckor efter i utvecklingen och är ganska små. Vi hoppas på mycket värme i augusti så att de kan växa i kapp så att vi kan uppnå full skörd och slipper ta upp potatisarna i förtid för då blir de ganska små, säger Ingemar Pettersson.

Det verkar som att potatisarna kanske hinner växa på sig. Vädret ser ut att vända i nästa månad.

– Vi har fått in en månadsprognos som visar lite mer positiva nyheter. Det finns en chans till högtryck och soligare väder i början av augusti. Det är ännu ganska osäkert men vi får hålla tummarna för att högtryckstendensen håller i sig, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

Ingemar Pettersson är ändå lättad över att det inte har regnat alldeles för mycket i sommar då det blir svårare att ta upp potatisen.

– Om jag måste välja så hellre lite för torrt än för blött, säger han.