Rostad potatis med panerad aubergine

Skriv ut receptet

Använd färsk eller matpotatis till denna enkla, goda grönsaksrätt. Välj själv om du vill göra din egen béarnaisesås eller köpa färdig. Pankon gör att auberginen blir mer krispig än om man använder ströbröd.

Instruktioner

Tillagning:
1   Sätt ugnen på 225°C.
2   Halvera potatisen och koka den ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg potatisen på en plåt. Fördela 4 msk rapsolja, salt och peppar ovanpå. Rosta i ugnen ca 25 minuter.
3   Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor, salta på skivorna och låt dem stå ca 10 minuter och vattna ur sig.
4   Vispa upp ägget i en skål. Lägg panko på en tallrik, salta, peppra och blanda. Torka av aubergineskivorna med papper och doppa dem först i ägget och sedan i pankoströbrödet.
5    Sätt en stekpanna på medelvärme och smält smöret och 4 msk rapsolja. Stek aubergineskivorna gyllenbruna i pannan.
6   Hacka schalottenlöken smått och blanda med rödvinsvinäger i en skål. Lägg
salladen i botten av ett fat, halvera tomaterna och lägg på salladen. Vispa ihop
ingredienserna till dressingen i en annan skål. Låt stå några minuter.
7    Ta sedan upp löken från vinägern och fördela den över salladen. Häll över dressingen och blanda.
8    Servera den rostade potatisen med auberginen, salladen och béarnaisesås.

Ingredienser

4 portioner

  • 1/2 kg färsk- eller matpotatis, gärna små
  • 1 stor aubergine
  • 4 + 4 msk rapsolja
  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 70 g blandad sallad
  • 12 körsbärstomater
  • 1 ägg
  • 1 dl panko, japanskt ströbröd
  • 3 msk smör
  • salt & peppar
  • béarnaisesås
  • Salladsdressing:
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • salt & peppar