Potatis- och pumpasoppa

Receptmakare:
Foto: Svensk Potatis

Skriv ut receptet

Pumpan är nu snart klar att skördas i hela landet och man kan använda den till så mycket mer än att dekorera med. En soppa är perfekt att tillaga nu när hösten gör sitt intåg. Denna pumpasoppa blir extra god då man blandar i lite sweet chilisås och gärna en sked crème fraiche vid serveringen.

Instruktioner

1   Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnor och trådar. Skär bort skalet och skiva klyftorna i bitar.
2   Skala och tärna potatisen, skala och hacka löken och vitlöken.
3   Lägg bitarna i en kastrull med rapsoljan och fräs grönsakerna.
4   Häll på grönsaksbuljongen och mjölken, koka sakta ca 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
5   Mixa soppan slät med en stavmixer.
6   Blanda ner crème fraiche och smaksätt med sweet chilisås, salt och peppar.
7    Vid serveringen ringla över lite rapsolja. Servera med ett gott bröd.

Ingredienser

4 personer

  • 250 g potatis
  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 l grönsaksbuljung
  • 1/2 l standardmjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 msk sweet chilisås
  • rapsolja att steka i och att ringla över
  • salt & peppar