Snabba gratängen

Receptmakare: Eleonor Schütt och Margareta Andersson
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

När mörkret nu infunnit sig och dagarna känns korta behöver vi enkla, snabba, goda rätter att tillaga. Denna gratäng är krämig, ljuvligt god och enkel att laga till. Strö gärna lite ost på toppen innan formen åker in i ugnen.

Instruktioner

Värm ugnen till 200°C. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och skiva löken. Koka upp mellangrädde och mjölk. Tillsätt pressad vitlök, gul lök, salt och vitpeppar samt potatisen. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i smord form. Tillaga tills potatisen känns mjuk, tar ca 25 minuter.

Ingredienser

4 portioner

  • 850 g potatis, gärna King Edvard, Fontane eller Melody
  • 1 st (100 g) gul lök
  • 2½ dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1-1½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • matfett till formen