Potatis-och tomatlasagne

Receptmakare: Eleonor Schütt och Margareta Andersson
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

Hösten har nu infunnit sig och potatisen håller som bäst på att plockas upp. I butikerna finns nu många olika sorters potatisar att välja mellan, passa på att prova ett antal och finn dina egna favoriter. Här kommer ett recept på en underbart god potatis- och tomaträtt, typ ”lasagne”, som passar både liten som stor.

Instruktioner

1. Förvärm ugnen till 200 °C.
2. Skala och skiva potatisen tunt.
3. Hacka de färska tomaterna. Skala och hacka lök och vitlök.
4. Koka tomatsås på krossade tomater, hackade tomater, lök, vitlök och honung i cirka 10 minuter. Smaka av med sambal oelek och salt.
5. Smörj en ugnsfast form och lägg potatisen i botten.
6.  Fortsätt med tomatsås, riven ost och potatis.
7. Det ska bli 3 lager med potatis och två lager med tomatsås samt två lager med ost.
8. Häll ostsåsen över sista potatislagret.
9.  Tillaga i cirka 50 minuter tills potatisen är mjuk.

Näringsinnehåll per portion:
Energi 360 kcal/1510 kJ   Protein 14 g   Fett 10 g   Kolhydrater 49 g

Ingredienser

4 – 6 portioner

  • 1 kg potatis, välj din egen favoritsort
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 st tomater
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1½ dl ost, riven, smakrik, 17 % fett
  • 4 dl ostsås, 8 % fett
  • Matfett till formen