Sommarhälsning från Potatislandet!

Det är en fantastisk sommardag på Bjäre. Solen strålar från en klarblå himmel.
– Vädret kan inte bli bättre. Regn på nätterna och sol på dagarna. Helt perfekt för en potatisodlare, säger Micael Sturesson som äger och driver Dalen Potatis.

Bjärehalvöns största leverantör av färskpotatis har mer än hundra böljande hektar som breder ut sig ner mot havet och bort mot Torekov. Och det är full fart på gården med bara tre dagar kvar till Midsommarafton.

– Vi levererar ungefär 150 ton premium färskpotatis om dagen ut till butiker i nästan hela Sverige. Men bara nästan, tyvärr. För någon dag sedan stannade en husbil från Dalarna till här på Dalen för att köpa med färskpotatis hem. De lovade att ha den i kylen, för att den skulle smaka riktigt bra när det var dags att duka upp midsommarlunchen.

Sonen André Sturesson har suttit bakom John Deere-ratten ute på fälten sedan klockan 06 i morse. Just nu är det Solist som skördas, men favoritknölen är Estelle. Ja, den är döpt efter den svenska prinsessan.

– Det är en liten rund och gul delikatess, som är fantastiskt god. En premiumpotatis som vi och ett fåtal andra odlar, tvättar, sorterar och paketerar. Hans Majestät Konungen har den faktiskt också, ute på sina odlingar på Solliden.