Potatisrebellerna på Dramaten

En helt underbar teaterpjäs spelas just nu på Dramaten i Tornrummet. En dedikation till potatisen där man får följa potatisens väg från Peru till Frankrike och hur den den kom att bli ett av Europas viktigaste livsmedel. Skynda att boka biljetter.

Potatisrebellerna
Tornrummet, Unga Dramaten
Premiär: 8 oktober 2015
Författare: Magnus Lindman
Regi: Agneta Ehrensvärd
Scenografi: Jan Lundberg, Kostym: Nina Sandström
Ljus: Mira Svanberg, Mask: Melanie Åberg, Peter Westerberg
Musik: Stefan Johansson
Foto: Roger Stenberg

Den klumpiga, oansenliga potatisen har aldrig någonsin förekommit som huvudperson i en uppsättning på Dramaten. Men nu är det dags!

Tillsammans med en entusiastisk barnpublik och några vuxna slussas jag in i den till potatiskällare utsmyckade scenen Tornrummet på Dramaten.
De tre skådespelarna fångar genast den unga publikens intresse genom att börja med att på nära håll förevisa hur i detalj olika varje potatis är. Därefter följer en hejdundrande uppvisning med medryckande musiknummer, klurigt rimmade dialoger och bra skådespeleri!

En fantasirik och pedagogisk resa genom potatisens historia, från Spaniens giriga kejsare, som ville roffa åt sig inkas guld i Peru men fick potatisen, som räddade sjöfararna från att dö i skörbjugg, till England och drottning Elisabeth och vidare till Frankrike och den nyfikna Marie Antoinette.

Potatisen missförstods, man åt blasten och blev förgiftad, man trodde att det var djävulens verk eftersom den växte under jorden och när man äntligen började odla den så blev den sjuk av att det odlades för mycket av samma sort på samma ställe. Men efter den spännande och besvärliga resan genom århundradena så lyckades den lilla knöliga klumpen ändå till slut vinna erkännande och bli till ett av Europas viktigaste livsmedel!

Kul och lärorik barnteater, som väl passar även för vuxna.

Medverkande: Janna Granström, Marcus Vögeli, Rasmus Luthander