POTATISRAPPORTEN 2022: Potatiskonsumtionen ökar med 17 procent i kristider

Potatis har mättat många magar genom alla kristider. När livsmedelspriserna ökar kraftigt är potatisen en prisvärd vardagshjälte. – 98 procent av alla svenska hushåll köper potatis. Årets Potatisrapport visar att 17 procent dessutom kommer att öka sin konsumtion av potatis, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis.

Billig, nyttig med bäst mättnad
Potatisrapporten ger en bild av hur potatis står sig på svenska middagstallrikar just nu. Tendenser, vanor och attityder undersöks sedan 2017 och för femte året i rad ökar intresset för potatis i Sverige.

– Potatis är en billig basvara med högt näringsvärde som mättar bra – till och med bäst enligt forskarnas mättnadsindex. Ett bra tips är att behålla skalet på, så får du i dig en rejäl dos kalcium, järn, zink, fosfor och b-vitamin.

Kokt potatis i topp, men tappar
Potatisrapporten visar att kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis. Men en tydlig trend är att kokt potatis tappar.

– Klassiskt kokt potatis har minskat med 13 procent sedan 2018. Under samma tidsperiod ökade andra tillagningssätt med 39 procent. Intresset för matlagning är stort och potatis som råvara går att variera från klassisk vardagsmat till lyxiga festrätter. Eller resträtter. Vill du minska matsvinnet, så är potatis alltid en bra idé.

Mindre matsvinn
Hela 43 procent upplever att potatis ger ett mindre matsvinn jämfört med andra matvaror, enligt Potatisrapporten.

– Potatis håller långt efter bäst före, om du förvarar den svalt och mörkt. Gärna i en papperspåse som inte släpper igenom ljus. Och om du äter upp maten, så har du kommit långt med att hålla nere matsvinnet. Kokt potatis som blivit över håller minst tre dagar i kylen och kan enkelt förvandlas till smashed potatoes, pyttipanna, rostade potatisklyftor eller något annat gott, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis.

Potatisrapporten 2022 visar att 88 procent av svenskarna är intresserade av att få information om olika potatissorter, kvalitet och att få ta del av recept. Svensk Potatis inspirerar och informerar. Vi hoppas att Potatisrapporten 2022 ska ge dig insikter som du vill dela med dig av. Du kan ladda ner den här

Vill du veta mer om Potatisrapporten 2022?
Kontakta AnnaKarin Hamilton, VD för Svensk Potatis
Mobil: 0705-34 90 63

annakarin@svenskpotatis.se