Mest näring för pengarna

Potatisen ger mest näring för pengarna

Potatisen är den grönsak som ger mest ”hälso-valuta” för pengarna. I synnerhet när det gäller det viktiga ämnet kalium som behövs för alla celler i kroppen, är potatisen bäst i klassen.

I debatten om hälsosam mat och övervikt har potatisen hamnat i skamvrån den senaste tiden. Den innehåller för mycket snabba kolhydrater och bidrar till att vi går upp i vikt menar förespråkarna för dieter som GI (Glykemiskt Index) och LCHF (Low Carb High Fat).

Allt mer ris och pasta
I takt med att husmanskosten försvunnit från våra köksbord i allt större utsträckning, har även vi i det potatisälskande Sverige, i allt större utsträckning bytt ut dessa knölar mot ris, pasta eller andra grönsaker.

Men för den som inte bara är intresserad av att gå ner i vikt, utan även av näringsinnehåll, så är potatisen en guldgruva, och en billig sådan dessutom. Amerikanska forskare vid universitetet i Washington har jämfört näringsdata med priser och kommit fram till att just potatisen innehåller mest näringsämnen av alla grönsaker om man ser det i relation till priset.

Mest kalium
I synnerhet är potatisen rik på kalium, ett ämne som är viktigt för cellerna och alla organs uppbyggnad. Just kalium är ett ämne som många får i sig för lite av.

Studien är gjord utifrån priserna på grönsaker i USA, men förhållandena mellan näringsinnehåll och kostnad kan i grova drag översättas även till många andra länder.

-Potatis förtjänar att uppmärksammas eftersom den bidrar till bättre matvanor och ökar konsumtionen av grönsaker, säger huvudförfattaren till studien, Adam Drewnowski, professor i epidemiologi.

Tilläggas bör att forskarna granskat näringsinnehållet i kokt, bakad och rostad potatis. Chips och pommes frites är något helt annat.

Studien publiceras vid en konferens om mat och näringsämnen i USA idag.

Bodil Appelquist
SVT Vetenskap