Personal fick potatiskunskap

1 okt 2014 06:06

Falköping. Potatis är ett lysande livsmedel. Om den hanteras rätt.
Storkökspersonal fick kunskap om den användbara knölen under en utbildningsdag på Kyrkerörsskolan.

Det var medarbetare i kommunala kök i Falköping, Skara, Vara, Götene och Ulricehamn som samlats på Kyrkerörsskolan för en utbildningsdag kring potatisanvändning i storhushåll.
Varmhållning

Vad händer med potatis som hålls varm för länge var en av frågeställningarna, och svaret gavs genom att deltagarna helt enkelt fick smaka själva och jämföra.

Lars Elofson är informationsansvarig på Svensk Potatis, som representerar odlare, potatishandeln och packerierna.

– Det är viktigt att potatisen hanteras rätt i köken, säger han.

Att hålla knölarna varma för länge tar ner upplevelsen för dem som ska äta. Näringsämnen förloras, C-vitaminhalten faller till exempel snabbt under varmhållning.

– Vi har varit bra på rationalitet i storkäken, men sämre på att värna kvalitet, menar Lars Elofson.

Han har följt exempel där storkök ändrat den egna logistiken för att minska varmhållningen av potatis. Resultatet blev att eleverna åt potatis som aldrig förr.

Det finns en rad olika sorter, somliga passar för mos, andra att bakas i ugn som klyftpotatis. Kommunerna kan bli bättre på att specificera sig i upphandlingar, menar Lars Elofson.
Billigt lönar sig inte

– Kommuner har blivit brända när priset har varit det enda som fått avgöra i upphandlingarna. Det resulterar i stort svinn när de som ska äta inte tycker om det som kommer på tallriken.

Matkonsulent Eleonor Schütt och potatisrådgivare Åsa Rölin, båda från Hushållningssällskapet, deltog under utbildningsdagen.

Förutom tillagning informerades deltagarna om potatisens historik och metoder för odling.