Hälsningar från potatislandet – Oktober

Västerbotten potatis

I Norrland, närmare bestämt Umeå, ligger Västerbotten Potatis AB. De startades redan 1992 av ett 50-tal odlare för att rationalisera hanteringen med sortering, paketering, försäljning och logistik av tvättad potatis till butiker och storköksgrossister.
Idag är företaget en del av familjeföretaget Conradzons tillsammans med förädlingsverksamheten Grönsaksfabriken.

–       Vi hanterar alla sorter som håller klass 1 eller 2 och genom vårt moderbolag Grönsaksfabriken kan vi även hantera industriråvara. Just idag är det bland annat Folva, Gala, Inova och ekologisk Twister som passerar genom vårt packeri, säger företagets VD Magnus Conradzon.

På packeriet arbetar idag 2 st. heltidsanställda och de har ungefär ett 20-tal odlare som levererar in sin potatis. Packeriet är certifierat enligt KRAV och har ett antal odlare på denna potatis.
Uppe i norr ser det ut att bli ett bra potatisår kvalitetsmässigt och Västerbotten Potatis är noga med att all råvara ska komma från IP-certifierad odling och genomgått en SMAK-analys.

Vilka utmaningar möter ni i vardagen som förpackare?
–       Vårt uppdrag är bland annat att skapa en lönsam affär för våra leverantörer och där ingår att hitta bästa möjliga fördelning i partierna kring utfall och ev. avfall. Vi utvecklar detta tillsammans med Grönsaksfabrikens skaleri för att ytterligare minska andelen avfall och därmed bättre utfall för våra leverantörer, säger Magnus.

Precis som hela branschen har även ökade kostnader för bland annat emballage, frakter och energi satt stor press på verksamheten och de jobbar därmed med att bli effektivare.

Har du en hälsning till alla potatisälskare där ute?
–       Vi är tacksamma över att många kunder trots hårdare tider väljer lokal odlat i butiken i stället för kedjornas egna varumärken och därmed visar på en framtid för oss som älskar norrländsk potatis!
Passa på i höstmörkret att plocka på er lite fin mandelpotatis och överraska nära och kära med klassikerna Hasselbackspotatis på norrländsk mandel, kanske det godaste som finns till en bit lokalt kött en fredagskväll!