Hälsning från potatislandet – september

Roslund

På Nirsgården i Stora Skedevi i Dalarna bor Per-Anders Roslund med familj. På gården odlar de både potatis och spannmål och Per-Anders tog över gården redan 1996, där det har drivits som ett familjeföretag sedan dess.

–       Det är främst potatis vi satsar på och vi odlar mellan 30–35 hektar per år beroende på efterfrågan.

Nirsgården odlar bland annat King Edward, Ballerina, Maestro, Santera och Melody.
– Det är alltid bra att odla fler olika sorter på olika fält för att minimera risker. Potatisen vi odlar är tunnskalade vilket betyder att de är lätta att skala vilket uppskattas av bland annat restauranger.

Nirsgården både odlar och packar sin potatis i packeriet som finns på gården. Förutom Per-Anders själv och hans fru har företaget tre anställda.

Vilka är utmaningarna med att odla potatis i Dalarna?
– Det gäller att vattna på sommaren, det är väldigt viktigt. Här uppe måste vi även sätta potatisen tidigt så den hinner bli klar innan frosten kommer på hösten.
Trots att det är mycket jobb från början till slut tycker Per-Anders att årets säsong 2022 ser mycket bra ut med fin kvalité!

Har du en hälsning till alla som läser?
–       Det som är viktigt att tänka på som konsument är främst att köpa svensk potatis, även under sommaren. Leta alltid efter svensk, närodlad potatis!

På Nirsgården finns även en gårdsbutik där de säljer potatis och lite grönsaker. Nirsgården håller även i en Skördefest varje år på gården, där det även finns ca 30 andra attraktioner i närheten att besöka. Ni kan bland annat åka runt och besöka olika odlare, caféer och restauranger och passa på att köpa deras nyskördade produkter.
Skördefesten drar till sig mycket folk och hålls i början av september varje år. Tips är att åka förbi och kolla om ni är i svängarna!
Mer information om skördefesten och andra aktiviteter som hålls på Nirsgården hittar ni på deras hemsida.