Hälsning från Potatislandet – februari månad

Höga Kusten – dramatisk vacker skärgård och en kuststräcka med karga berg, slingrande vägar och vindlande vyer över ängar och betesmarker med faluröda gårdar. Hur väl lämpar sig landskapet för potatisodling, frågar vi Thomas Sjödin på Höga Kusten Potatis AB i Ullånger.

– Landskapet gör att det är ganska stora utmaningar, faktiskt. Förr i tiden odlades potatis för gårds- och bybehov. Idag är de professionella potatisodlarna lätträknade, men vi har turen att ha tre väldigt bra leverantörer och det är vi glada för.

Norrländsk lugn och ro ger bra potatis
På Höga Kusten Potatis sorteras, skalas, paketeras och distribueras mellan 800 och 1 000 ton potatis varje år. Främst Solist, Gala, Mandel, King Edward, Asterix, Folva och Princess.
Knepet för att ge potatisen fin smak och hög kvalitet?

– Jag pratade med våra leverantörer som är Junigård i Njurunda, Lappmarksbonden som finns nära Åsele precis på gränsen Ångermanland och Lappland, Nyströms Potatis i Sidensjö som ligger fyra mil här ifrån. Ingen kan säga att det är något specifikt. Men man kan väl säga att det går inte så fort här uppe i Norrland. Marken är inte lika varm här jämfört med sydliga breddgrader. Potatisen växer långsamt och det inbillar vi oss att det kan påverka. Den får lugn och ro, helt enkelt. Kallare mark ger också mindre skador på potatisen upplever vi. Men det är inte vetenskapligt bevisat, tror jag.

Så definieras kvalitet i Ullånger

Den kallare marken ger mindre skador på potatisen, upplever odlarna. Men hur man definierar kvalitet har många dimensioner enligt Thomas och Höga Kusten Potatis.

– Det är en helhet. Vi jobbar med seriösa odlare med en bra filosofi, som levererar potatisen personligen vilket ger oss tid att prata en stund och diskutera saker och ting, analyserna från SMAK fyller sitt syfte, vi köper potatisen sorterad, men sorterar själva en gång till innan potatisen snabbt kommer in i kyla och mörker. Vi är kvickfotade i vårt led och levererar i en obruten kylkedja sommar och vinter. Det finns en seriositet och noggrannhet i hela kedjan. Då blir det kvalitet hela vägen ut till tallriken.

Hur viktig är SMAK-märkningen, tycker du?

– Det är en jätteviktig kvalitetsstämpel. Att det finns ett yttre organ som kontrollerar produkten och verksamheten borgar för säkerhet och kvalitet. Men å andra sidan – säljer man en dålig produkt så får man inte sälja igen så det är självsanerande.

Närproducerat i butikerna
Höga Kusten Potatis ligger nära E4:an och därmed bra till ur ett logistiskt perspektiv med fem mil till Härnösand och fem mil till Örnsköldsvik. Största kunden är grossisten Everfresh, vilket innebär leveranser till Coop-butiker i hela Ångermanland och södra Västerbotten.

– Vi har också snappat upp dagligvarukunder på den fria marknaden som Ica och Axfood i samma region. Ungefär 60 ton skalad potatis levererar varje år till Kramfors kommuns och Sollefteå kommuns äldreboenden och förskolor. På kundlistan finns även restauranger och även en liten del grossistverksamheter.

Stötta din lokala leverantör
Närproducerat är viktigt, anser Thomas och hans kolleger. Inte minst ur ett miljöperspektiv.
– Kan man välja lokalt, så ska man göra det eftersom det både ger minskade transporter och fler arbetstillfällen. I dessa pandemitider, så kan man också reflektera över hur viktiga de lokala producenterna är. Om man skulle hamna i ett läge där gränser stängs och import begränsas, så är det en aktuell och intressant frågeställning.

Så stötta din lokala leverantör och handla närproducerat! Det är min hälsning från Höga Kusten Potatis, säger Thomas Sjödin.