Fredrik Paulún ett stort fan av potatis

Fredrik Paulún är näringsfysiolog, hälsoguru, föreläsare, entreprenör och författare som just nu är aktuell med boken ”Biohack”. Inte helt otippat är han också ett stort fan av potatis.

– Det bästa med potatis är smaken, tåligheten, tillgängligheten, men främst dess näringskvaliteter. Vanlig fast kokt potatis innehåller långsamma kolhydrater, speciellt om skalet får vara kvar. Den innehåller rikligt med antioxidanter, där det mesta sitter i skalet, men också vitaminer och mineraler. Innehållet av resistent stärkelse är relativt högt och stiger dramatiskt om man låter potatisen kallna. Då omvandlas en del av stärkelsen till resistent stärkelse som fungerar som en superfiber, som ökar fettförbränningen och ger tillväxt av nyttiga tarmbakterier. Även om potatisen värms upp igen kvarstår den resistenta stärkelsen. Slutligen är potatis ett väldigt mättande livsmedel som ligger bland de allra bästa när det gäller mättnadsindex. Det är ett mått på hur mätt man blir av ett visst antal kalorier från ett livsmedel.

Vilken potatissort är din favorit?
– Jag köper alltid ekologisk potatis, för min familjs skull, och för miljön. Sen vill jag gärna ha potatis med färg på skalet då det tyder på ett högt innehåll av antioxidanter. Hittar jag potatis med färg på insidan blir jag ännu gladare, exempelvis blå potatis. Det är bland det nyttigaste man kan äta i kokt form.

Har du något favoritrecept som du vill dela med dig av?
– Jag kokar alltid ”för många” potatisar för att ha kvar dagen efter och då har jag ett favoritrecept som det ofta blir.

Fransk potatissallad med tonfisk, 2 portioner
4 stora kalla kokta potatisar
1 liten rödlök
1 påse machesallad
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk kapris
Örtsalt efter smak
1 burk tonfisk av hög kvalitet (ca 180 gram)

Gör så här:

  • Skär potatisarna i centimeterstora bitar
  • Hacka rödlöken fint och är löken stor räcker det med en halv
  • Vispa ihop senap, olja och vinäger
  • Blanda alla ingredienser i en bunke och servera

– Detta är ett recept med perfekt balans mellan fett av hög kvalitet, fullvärdigt protein och långsamma kolhydrater. Salladen och senapen ger dessutom rätten en antioxidantboost som heter duga.

> Tack Fredrik Paulún för att du delade med dig av din kunskap och inspiration. Lycka till med din bok ”Biohack”!