Försäljningen har inte påverkats av GI och LCHF

I moderna dieter som GI och LCHF framställs potatisen som en stärkelsebomb som bör undvikas i jakten på god hälsa och lägre vikt. Det är en beskrivning som branschorganisationen Svensk Potatis har arbetat hårt för att bemöta.

– Potatis är ett mycket näringsrikt livsmedel som ger en hög mättnadskänsla. Den går inte att jämföra med snabba kolhydrater från socker och vitt mjöl, säger Lars Elofson, ordförande och informationsansvarig.

I september förra året bestämde han sig för att under två veckor leva enbart på potatis. Han varierade mellan kokt, stekt och rostad och tillförde enbart matfett och kryddor. Resultatet blev en viktminskning med 6 kilo på tolv dagar och ett förhöjt värde av det goda kolesterolet HDL.

– Jag åt så mycket jag orkade och fick i mig ungefär 1,2 kilo per dag. Testet visar att potatis lämpar sig alldeles utmärkt i en diet när man vill kunna äta sig mätt men ändå gå ned i vikt, säger Lars Elofson.

Tvärtemot vad man skulle kunna tro har lågkolhydratdieterna inte påverkat den svenska potatiskonsumtionen nämnvärt. Skillnaden är att vi äter en allt större andel som färdigmat.

För tre år sedan avslutade Svensk Potatis ett EU-finansierat ettårigt projekt för bättre exponering av potatis i butik. Organisationen har därefter genomfört kampanjer riktade mot studenter och storkök med bland annat receptsamlingar.

– Vår uppfattning är att det ser helt annorlunda ut i butikerna i dag än för sex–sju år sedan. Det finns ett bredare sortiment och av bättre kvalitet, säger Lars Elofson.

Svensk Potatis drivs av en stiftelse där LRF och de stora handelskedjorna ingår. Syftet är att öka konsumtionen och höja potatisens status. Verksamheten finansieras med en avgift (1,2–1,6 öre/kilo) från 62 anslutna packerier varav odlarna betalar en del.

Under året kommer Svensk Potatis att arbeta med en undersökning om lagring i praktiken. Man startar även ett projekt kring skalbildning.