Årets svenska frilandsodlade färskpotatis är här!

FRÅN BJÄRE MED KÄRLEK

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön under onsdagen. Men det blir ingen traditionsenlig budgivning. – Vi paketerar istället den allra första färskpotatisen och skickar de gyllene delikatesserna från Bjäre direkt till personalen på S:t Görans sjukhus. De är guld värda, säger AnnaKarin Hamilton på Svensk Potatis.

Intresset för den första frilandsodlade färskpotatisen har alltid varit stort bland grossister, handlare och kockar. I år är ett annorlunda år, även i potatislandet. Budgivningen är inställd och det blir inget rekordpris i tusenkronorsklassen. Priset är istället satt till marknadsmässiga 300 kronor per kilo för premiärpotatisen.

Svenssons på Bjäre
Det är ett skäligt pris, tycker Leif Svensson som är en av de odlare som är först ut att skörda årets första frilandsodlade färskpotatis som är av sorten Swift. – När vi satte här i Öllöv i början av mars trodde vi att det kanske var lite väl blött i jorden efter den regniga vintern. Men sedan har det varit torrt och soligt, men kyligt. Swift är en liten rund, fin och trevlig potatis, tycker jag. Bara den kokas på rätt sätt. Ta av den precis innan den är klar och ät med en klick smör.

Guld för tredje gången för Ted
På gården i Förslöv på Bjäre är Ted Ivarsson fjärde generationens färskpotatisodlare. Det är tredje gången som han är först ut att plocka årets exklusiva primörer. Men det är första gången den skickas direkt till vårdpersonal efter skörd. – Det är ett bra initiativ, tycker jag. De är verkligen guld värda och förtjänar ett stort tack för sitt arbete. Jag hoppas att färskpotatisen ska ge lite extra energi.

Välkommen med frågor kring pressreleasen:

Svensk Potatis
AnnaKarin Hamilton
Mobil: 0705-34 90 63
annakarin.hamilton@svenskpotatis.se

Premiärodlare
Leif Svensson
0706 – 34 12 09

Ted Ivarsson
0708 – 19 83 98