Årets Potatisinspiratör 2021

Hanna Olvenmark, Årets Potatisinspiratör 2021

HANNA OLVENMARK OCH PORTIONEN UNDER TIAN
VINNER ÅRETS POTATISINSPIRATÖR 2021


Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket. ­– Det känns jättekul att få dela ut priset till Hanna Olvenmark som har en bra idé och ett tydligt koncept med ”Portionen under tian”. Recepten är bra för hälsan, plånboken och planeten och innehåller en hel del potatiskärlek, säger Anders Huldt som är VD för Svensk Potatis.

Klimatsmart portion under tian
Hanna Olvenmark är dietist och en hängiven snåljåp med en mission – att slå hål på myten att hälsosam mat bara är till för den som har tid, ork och pengar. I hennes recept, kokböcker och på instagramkontot @portionenundertian med 183 000 följare finns inspirerande recept med inköpslistor på ”billigt, gött och grönt kök”, som Hanna själv säger.

En välförtjänt vinnare av priset Årets Potatisinspiratör 2021, säger vi.

– Tack! Portionen under tian ska vara positiv inspiration till matglädje och visa vad man kan göra med bra råvaror som vi faktiskt behöver äta mer av. Och att klimatsmart mat dessutom kan vara billig mat. Många tänker att mina följare exempelvis är studenter med begränsad ekonomi, men så är det inte. Jag tror att många som följer Portionen under tian vill ha inspiration till bra vardagsmat.

Vad är det bästa med potatis, tycker du?
– Jag skulle faktiskt kunna äta enbart potatis och vara nöjd med det. Personligen gillar jag när den får lite yta, så klyftpotatis i ugn är en favorit. Vem älskar inte potatis? Det är en mångsidig råvara, med så många möjliga tillagningssätt. Smakmässigt är den fantastisk och det finns massor av olika potatissorter. Det är dessutom en bra råvara för att minska matsvinnet. Potatismos som blivit över kan bli supergoda potatisplättar, enkelt och jättegott med rostade linser, lingon och löksås. Exempelvis. Jag har många bra tips på hur man kan göra en restfest av överbliven potatis.

Var hämtar du inspiration till alla dina goda maträtter?
– Av att laga mat, faktiskt! Jag har bestämt mig för att laga minst ett nytt recept varje vecka. Jag utgår från ett recept som någon annan har skapat, sedan byter jag ut någonting och lägger till något annat. Då får man något helt nytt! Eller så väljer jag att laga råvaran på ett annat sätt. Jag kan också få inspiration om jag är hemma och äter middag hos en kompis. Eller så poppar det upp när jag är ute och går.

Lycka till Hanna och grattis till priset Årets Potatisinspiratör 2021.

Detta är Portionen under tian:
• Klimatberäknade recept för max 10 kr per portion
• Vegansk och vegetarisk inspiration för att verka för att göra vego till norm
• 300-kronorsveckor. Varje månad släpps en ny vecka med inköpslista och recept, anpassade för säsongen.
• Tips för att #staycheap
• Inspiration för att vara mer utomhus och att laga mat utomhus

Vill du laga mat som Hanna Olvenmark? Här är några fina recept!

Potatisplättar på överblivet potatismos:
https://undertian.com/recept/plattar-av-overblivet-mos-med-rostade-linser-lingon-och-loksas/
Potatispizza:
https://undertian.com/recept/pizza-bianco-med-kronartskockkram/
Potatissoppa och vit bönröra med örter
https://undertian.com/recept/potatissoppa-och-vitbonrora-med-orter-och-citron/
Piroger med potatis-och ajvarfyllning:
https://undertian.com/recept/piroger-med-potatis-och-ajvarfyllning/

Kokböckerna Portionen under tian Bra mat för dig, din plånbok och planeten (2018), 300-kronorsveckorna (2019) och Äta ute (2020)

Namn: Hanna Olvenmark
Bor: I stadsdelen Härlanda, Göteborg
Familj: Sambo och tvåårig dotter – som tycker väldigt mycket om potatis!
Potatisfavorit: Ugnsstekt klyftpotatis och potatismos