Tartiflette är en fransk variant på potatisgratäng med rökt fläsk och smakrik ost. Det är en populär rätt i Alperna, där man helst använder Reblochon-ost, men det går också bra med annan smakrik kittost.
Foto: kurt-Inge Eklund
Gör så här
- Skala och skiva potatisen
- Koka potatisskivorna lätt
- Strimla fläsket och bryn lätt
- Fräs löken och vitlöken utan att det får färg
- Blanda löken med fläsket
- Blanda créme fraîche, grädde, mjölk, vitt vin, salt och peppar i en bunke
- Fördela hälften av potatisen i en eller flera serveringspannor
- Fördela det mesta av fläsket och löken ovanpå men spara lite till garnering
- Lägg resten av potatisen i en solfjäder ovanpå
- Häll över gräddblandningen
- Baka i ugn på 180 ̊C i 10 minuter
- Skiva osten och lägg den i ett mönster på potatisen Baka i ytterligare 10 minuter tills osten har fått fin färg
- Fyll på med resten av fläsk- och lökblandningen
- Garnera med persiljan