Saltbakad potatis med röd aioli

Skriv ut receptet

Fantastiskt gott till det mesta och läckert att servera, plus att den är lätt att tillaga. Den röda aiolin ger en god smak till rätten. Potatisen blir frasigt hårt i skalet och god och mjuk inuti. Prova den gärna till grillat.

Instruktioner

Potatis

1. Sätt ugnen på 225° C.

2. Strö salt i en ugnsfast form och lägg ut potatisarna på saltet.

3. Baka potatisen 25 - 30 min.

Röd aioli

1. Börja med att rosta paprikan. Sätt ugnen på 250° C. Dela och kärna ur paprikan. Rosta den svart och blåsig i övre delen av ugnen. När de svalnat något, skala och strimla den. Lägg åt sidan.

2. Blanda den rivna vitlöken och hackade persiljan med tomatpurén och äggulorna i en skål. Smaksätt med pressad lime.

3. Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle.

4. Vispa kraftigt hela tiden tills all olja är tillsatt.

5. Blanda ner paprikan och smaka av med peppar

Ingredienser

4 portioner

  • Potatis
  • 800 g jämnstora små potatisar av fast sort
  • 0,5 kg grovt salt
  • Röd aioli
  • 1 st röd paprika, rostad och strimlad
  • 2 st äggulor
  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 st kruka persilja, hackad
  • 0,5 st lime, pressad
  • 2,5 dl oliv- eller rapsolja
  • peppar