Denna spanska nationalrätt kan innehålla flera olika ingredienser, beroende på årstider och var någonstans man befinner sig i Spanien, men potatis ingår alltid. Ofta serveras den i rumstemperatur som en tapas.
Foto: kurt-Inge Eklund
Gör så här
- Skala lök och potatis och skiva tunt med en mandolin
- Stek potatis och lök i en stekpanna med olivoljan
- Rör om då och då
- När potatis och lök är mjuka, häll av överskottsoljan i en skål
- Vispa äggen ordentligt och krydda med salt och peppar
- Lägg potatisen och löken i skålen med äggvispet
- Låt stå i 15 minuter
- Rosta paprikan i ugn 200 ̊C i 20 minuter och låt svalna
- Skala, ansa och skiva paprikan
- Skiva tomaterna och strimla chilin
- Tillsätt paprika och chili till potatissmeten
- Tillsätt hälften av den sparade oljan i stekpannan
- Häll i potatissmeten och jämna till ytan
- Tillsätt tomaterna
- Efter en minut lossa kanterna och tryck den mot mitten för att få en jämn rund form
- Skaka pannan för att se till att potatissmeten inte har fastnat
- Stek i cirka 5–10 minuter
- Vänd över stekpannan mot en tallrik så att tortillan hamnar i den Låt tortillan glida tillbaka i stekpannan och stek den på andra sidan
- Låt stå i fem minuter innan servering
- Garnera med den stekta rosmarinen