Äntligen är färskpotatisen här och det är bara att njuta av alla goda rätter man kan göra av dem. Här har vår finalist valt att laga potatisknyten, enkelt och gott att lägga på grillen tillsammans med annan mat. Njut av en härlig sommar och de goda färskpotatisarna.
Foto: Staffan Andersson
Gör så här
Tvätta och rensa potatisen, låt dem koka i 5 minuter med dill och salt. Strimla baconen och tärna löken. När potatisen kokat klart låt dem svalna och skär ner dem i mindre bitar.
Riv aluminiumfolien i fyrkanter, 30 x 30 cm. Pensla kvadraterna med olivolja och lägg potatisen i mitten. Fyll på med lök och bacon. Ta upp aluminiumfoliekanterna och krama ihop så att du sluter ihop knytet. In i ugnen (175°) eller på grillen i ca 15 minuter.
Servera med en bit kött och sallad.
Tips!
Välj jämnstora potatisar så att alla blir klara samtidigt. Koka upp vattnet med 1 msk salt per liter vatten. Lägg i potatisen och sätt en digital termometer i mitten. Potatisen behöver snabbt komma upp i temperatur för att få en bra konsistens. Låt koka tills inner-temperaturen är max 94°. Detta gäller på färskpotatisen. Ånga av potatisen och servera.
Vinterpotatisen ska hålla en innertemperatur på 96°.