Lottens bidrag ”Rostade rotsaker med rödbetor, bacon och fetaost” med smakerna – Sött, Salt och Sagolikt – rödbetorna är söta, bacon och fetaost salt, och tillsammans blir det sagolikt, gjorde hela juryn helt lyrisk. Denna blandning av olika smaker var en sensation, enkelt att tillaga och billigt.
Lottens egen version hur hon fick inspiration till rätten: ”Det var nog så att det låg lite rödbetor i kylen som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med, men tillsammans med lite annat smått o gott som fanns hemma slutade det till slut med rostade rotfrukter och potatis toppat med bacon och fetaost.”
Foto: Staffan Andersson
Gör så här
Skala och klyfta potatis, lök och rotfrukter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, (för att undvika att det fastnar i plåten). Tillsätt olja, salt och peppar och rör om med händerna. Sätt in i ugn på ca 225 grader tills de fått fin färg, ca 20-30 min. Stek baconen. Lägg upp de rostade potatisarna och rotfrukterna på tallrik med bacon och smulad fetaost ovanpå.