Denna krämiga potatisgratäng med rostad vitlök kommer snabbt att göra dig till favorit runt middagsbordet. Rätten är enkel att göra och går att äta året om!
Recept och bild är skapad av Emiliasmatinspo.
Foto: Emiliasmatinspo
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär av toppen på vitlöken. Lägg vitlöken i aluminiumfolie. Ringla över olivolja – salta och peppra. Lägg foliepaketet i en form och rosta sedan i mitten av ugnen i ca 30 min.
- Skala och mandolina potatisen ca 2-3 mm tjocka skivor.
- Skala och finhacka löken.
- Smält smöret i en djup kastrull och fräs löken tills den mjuknat.
- Vänd i potatis. Blanda ihop och tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar. Potatis behöver vara salt, smaka av gräddmjölken så att den är tillräckligt med salt. Låt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter.
- Pressa ur och mosa den rostade vitlöken med en gaffel. Vänd ner i potatisen.
- Sprid ut potatisen i en ugnssäker form.
- Toppa med finriven parmesan och grädda i ugnen i ca 30-40 minuter. Känn med sticka/tandpetare så att potatisen är färdig. Exakt tid avgörs av hur tjock potatisen är.
- Servera till julbordet eller valfri måltid!