Denna potatisrätt har vi hämtat från den underbara kokboken ”Potatis – Jordens guld” av Lena Djuphammar och Pernilla Rönnlid. Terrinen är ett lyxigt tillbehör till en bit kött eller kyckling. Kan förberedas i god tid eller ätas direkt. Underbart god!
Foto: Lena Djuphammar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150° C.
- Skala potatisen och skiva den tunt. Stek hastigt smöret utan att den tar färg.
- Salta, peppra och blanda ner ost och rosmarin.
- Häll i en form, ca 1½ liter, klädd med bakplåtspapper, packa jämnt och ganska hårt.
- Baka terrinen mitt i ugnen tills den är genombakad, ca 35 minuter.
- Ta ur formen, skär i skivor och servera.
Om du gör terrinen dagen innan: Ta den ur ugnen. Låt den vara kvar i formen, lägg på bakplåtspapper och ställ ytterligare en brödform ovanpå. Fyll den övre formen med vatten och låt stå tills terrinen svalnat. Ställ i kylen.
Vid servering: Ta terrinen ur formen, skär i skivor och servera kall eller värm i 150° C ca 15 minuter.