Årets Potatisinspiratör är en fantastisk matkreatör som sprider potatiskärlek till svenska folket. Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm är ett av mina bästa vardagsrecept och går att variera efter säsong och vad man har hemma. Potatis får gärna ha huvudrollen, sedan toppar man med grönsaker och göttiga grejer, säger Julia Tuvesson.
Foto: Julia Tuvesson
Gör så här
Plåten: Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringa över olja, salta och peppra och placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör runt efter ca 20 minuter för en jämnare stekning.
Såsen: Skala äpplet och riv grovt. Krama ur så mycket vatten du kan direkt med händerna från äpplet och blanda sedan med crème fraîche, senap och salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i en tesked flytande honung. Ställ kallt fram till servering.
Stek halloumin i mindre bitar i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills att den är gyllenbrun runt omkring. När rotfrukterna är klara placerar du den stekta halloumin ovanpå och klipper över rikligt med färsk persilja. Servera med senapssåsen och eventuellt några klyftor citron, lite chiliflakes för extra hetta och stora kokta vita bönor för extra protein.