Odling

Odling och kvalitet

Potatis är den mest odlade kulturväxten i världen med över 2 500 olika sorter. I Sverige odlas idag ett hundratal kvalitetssorter.

Odlarna arbetar ständigt med sortutveckling. De flesta provar en ny sort varje år för att hitta nya friska exemplar, goda smaker och bättre kvalitet.

Potatis är som vin. Ju bättre odlingsmiljö desto godare smak på råvaran och maten du ska laga. Det finns smakexperter som kan känna skillnad på potatis odlad i sandjord och en som är odlad i lerjord.

Hög kvalitet på sättpotatisen i kombination med jordmån, vattning och skötsel under odlingsperioden är hemligheten bakom riktigt goda exemplar. När potatisen är färdig skördas den och lagras på gården. Därefter levereras den till olika packerier som tvättar potatisen för att ytterligare höja kvaliteten.

Det är svårt att avgöra om en jordig knöl är skadad eller grönfärgad. Därför sköljs den i dricksvatten och sämre exemplar sorteras bort innan den kvalitetskontrolleras och förpackas till dig.

Det finns flera olika kvalitetsmärkningar på potatis i butikerna idag. Men den viktigaste kontrollen kan du göra själv. Titta och känn på potatisen, och välj ut några friska och fasta exemplar.