Potatisrapport 2024: SVERIGES MEST ÄLSKADE KNÖL FIRAR 300 ÅR OCH TRENDAR PÅ TALLRIKARNA
Jonas Alströmer satte den första matpotatisen i jorden år 1724 i Alingsås....
I Lönsås i Östergötland ligger Gillorp Lantbruk AB. Sedan 2014 drivs Gillorp Lantbruk av kusinerna Johan Andersson och Martin Gillheimer. Johan började jobba hemma på gården redan 2004 och 2014 anslöt Martin. Innan kusinerna tog över drevs Gillorp Lantbruk av deras fäder som fortfarande är delaktiga till viss del.
– Gillorp Lantbruk odlar 320 hektar växtodling varav 45 hektar potatis och potatisodlingen började redan på 60-talet av vår farfar, säger Johan och Martin.
Förutom potatis odlar Gillorp Lantbruk även spannmål och höstraps.
Vilka sorter odlar ni och hur ser kvalitén ut?
– Årets odling består av Folva, King Edward, Belana, Fakse, Plenty, Amandine och Taysiya. Kvalitén ser god ut! Vi hade tur när det kom kraftigt regn runt omkring oss som vi aldrig fick, så kvalitén i år är bättre än förra året, säger Johan Andersson.
Hur ser er vardag ut som odlare?
– Det är väldigt varierat från dag till dag och även beroende på om det är hög eller lågsäsong. Vi är bulkodlare vilket betyder att vi odlar och säljer till packeri, säger Johan.
Under vinterhalvåret är det en lugnare period för kusinerna och en stor del av dagarna går åt till maskinunderhåll och att leverera potatis till olika packerier.
På gården finns även en gårdsbutik som kräver även en del jobb året om. I gårdsbutiken säljer Gillorp Lantbruk både potatis, rapsolja, ägg och grönsaker efter säsong.
– På våren kickar det i gång med växtodlingen och att sköta om alla grödor. Högsäsong sträcker sig hela vägen från april till slutet av oktober och då är det fullt upp, säger Martin.
Vad är det roligaste med att odla potatis?
– Odlingen överlag, oavsett om det är växtodling eller potatis, är väldigt roligt! Att se vad man kan göra för att få fram en bra produkt med god kvalité är både roligt och svårt.
Vad finns det för utmaningar med att odla potatis?
– Det finns många utmaningar med att vara odlare och en av dem är handeln, att få fram den fina kvalitén som behövs för att potatisen ska kunna sälja. Mycket handlar om hanteringen av potatisen, både i skörd och efter upptagning. Kraven idag på hur en potatis ska se ut ökar vilket gör att det sorteras bort bra potatis.
Sen måste det självklart se bra ut för att det ska gå att sälja så det är svårt, säger de båda.
Har ni någon hälsning till alla som läser?
– Köp alltid svenskt, säger både Martin och Johan, och vi på Svensk Potatis instämmer!