Hälsning från potatislandet – november

Hugo Mårdbrink

På Gotland ligger Kärne Gård som drivs av Hugo Mårdbrink och hans fru Linda. På gården odlas det potatis, spannmål, oljeväxter och vall till deras lamm. Gården har drivits som en familjegård och Hugo och Linda tog över 2009.
–       Det hade varit ett uppehåll i potatis odlingen på något år när vi tog över. Men det finns en stark tradition av potatis odling här på bygden och framför allt på gården. Så 2010 satt vi vår första potatis, säger Hugo Mårdbrink.

På gården finns även en gårdsbutik där paret säljer lammskinn, lammkött, jordgubbar, potatis och grönsaker från egna odlingar.

Vilka sorter odlar ni på gården?
–       Som den potatis nörd man är har vi provat en mängd olika sorter genom åren, men Princess och Belana har stått för basen till olika packerier.

Kärne Gård är även medlemmar i Gotlands konserv-växtodlarförening som odlar sorten Annabelle till Rydbergs potatissallader.

Hugo och Linda började sin odling med 5 hektar som de sedan jobbade upp till 30 hektar. Men efter 2018 och framför allt det bedrövliga året 2020 så har odlingen gått ner något. Målet för 2023 är att komma upp igen till åtminstone 20 hektar.

Vilka utmaningar finns det med att odla potatis på Gotland?
–       Som liten odlare och bonde på Gotland är den största utmaningen att hitta av sättning till potatisvolymer som inte innehåller perfekt skalfinish, säger Hugo.

Det roligaste däremot med att vara potatisbonde på Gotland är att det finns gott om odlare så det finns alltid någon att prata med!

Hur ser kvalitén ut detta år på potatisen?
–       Princess har sett mycket bra ut hittills i år. Tyvärr har vi haft stora problem med groddbränna på Annabellen, med låg skörd och mycket missformat som följd.

Och slutligen, har du ett favoritrecept med potatis?
–       En klassisk potatisgratäng är en stor favorit hemma hos oss!