Resultat Only Potatoe Diet

Resultat av Only Potatoe Diet – OPD – under 12 dagar

Vår ordförande Lars Elofson har nu avslutat sitt försök att endast äta potatis med lite fett under en period av 12 dagar och fått sina värden från innan Dieten startade och efter 12 dagar. Här ser ni resultatet:

6 – 18 september 2012
Kolesterol: 5,3 – 4,7 = – 0,6
Triglycerider: 0,9 – 0,7 = – 0,2
HDL – kolesterol: 1,5 – 2,1 = + 0,6 (goda kolesterolet)
LDL – kolesterol: 3,6 – 2,8 = – 0,8 (onda kolesterolet)
Glukos: 6,9 – 5,3 = – 1,6
Vikt: 85 – 78,8 = – 6,2 kg

Resultatet visar att alla värdena förbättrades och att vikten minskade med drygt 0,5 kg per dag. OPD är inget vi förespråkar långsiktigt, men den kan fungera som en extrem bantningsdiet under en begränsad tid.

”Vi ville bl.a. visa att potatis passar alldeles utmärkt i en diet där man vill gå ner i vikt, samtidigt som man kan äta sig behagligt mätt varje dag”, säger Lars Elofson. ”Ett fantastiskt resultat, efter en så pass kort tid!”

Det vi från Svensk Potatis vill rekommendera långsiktigt är det vi kallar för PD – Potatoe Diet – en diet som baseras på i huvudsak potatis men där man kompletterar med lite kött eller fet fisk som ger extra protein och fett samt mineraler, främst järn. Komplettera med lite mejeriprodukter som ger främst Kalcium samt extra fett och lite extra fiber från någon annan rotfrukt eller grönsak. Tallriksmodellen m.a.o., men där potatis är huvudingrediensen och ger den mättnadskänsla man behöver om man vill få i sig lite mindre kalorier för att hålla vikten eller gå ner i vikt. Potatis är rikt på nyttiga närings-ämnen, samtidigt som den innehåller förhållandevis lite kalorier, per portion räknat.

Svensk Potatis kommer fortsättningsvis att ta fram recept och förslag på en PD som alla kan följa. Som bilaga finner ni hela Lars Elofsons 12 dagars OPD om ni vill få inspiration till att själva prova.

”Nej, jag har inte tröttnat på potatis” säger Lars Elofson. ”Absolut inte, men jag kan erkänna att det blev lite enahanda. Mest av allt tror jag att jag längtade efter min vanliga frukost, med fil, müsli, hemgjord sylt samt smörgås och kaffe. Det har i stället blivit så att vi nog äter ännu mer potatis i familjen, nu efter diet-perioden, då vi sett att det endast är fantasin som begränsar vad man kan göra med potatis!”.

Läs om dieten här