Fest och manifest på Bjäre idag: LEVE SVENSK FÄRSKPOTATIS

Premiär för frilandsodlad färskpotatis

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl. Leve svensk färskpotatis!

Den första frilandsodlade färskpotatisen av sorten Swift har klarat många köldknäppar sedan den sattes i jorden i början av mars. Idag var det premiärplockning och stor potatisfest när odlare, dagligvarukedjorna, press och branschfolk samlades ute på potatisfälten i Öllöv på Bjäre.

– Väldigt roligt att se att så många är här för att hylla en jättefin råvara och alla våra svenska potatisodlare. Det firar vi med att skänka 10 kilo svenska primörer till ICA, Coop, Axfood, Lidl och Citygross där de förhoppningsvis kommer att överträffa varandra i inspirerande sätt att uppmärksamma svensk färskpotatis, säger AnnaKarin Hamilton som är vd på Svensk Potatis.

ICA, Coop, Axfood, Lidl, Citygross – alla är med
För första gången går de stora dagligvarukedjorna samman för en älskad svensk råvara.

– Det här är ett utmärkt tillfälle för oss och för alla dagligvarukedjor att visa att vi står upp för svensk odling, säger Lars-Erik Lövstrand som är Coordinating Manager för frukt, grönt och blommor på ICA.

Fest och manifest
Ute på potatisfälten i Öllöv fanns även kocken Marcus Nemrin från Sofiero Slottsrestauranger med och tillagade pinfärska färskpotatisrätter i sitt utekök. Sommaren är på gång med alla sina somriga smaker.

– Jättekul med uppmärksamheten, tycker vi. Även om alla vi odlare har våra egna gårdar, så har vi egentligen samma önskemål och mål. Tillsammans vill vi utveckla vårt svenska jordbruk och svensk odling. Vi hoppas att konsumenterna förstår hur viktigt det är att de väljer våra svenska råvaror och att det faktiskt gör skillnad, säger potatisodlaren Johan Svensson Wedelsbäck.

Välkommen med frågor kring pressreleasen:

Svensk Potatis
AnnaKarin Hamilton
Mobil: 0705-34 90 63
annakarin.hamilton@svenskpotatis.se