Månadens färskpotatisodlare

Johan Svensson Wedelsbäck driver ”Gården hos Svensson på Bjäre” som ligger i Öllövs strand. Det är en familjeägd gård som funnits i flera generationer. Johan tillhör den nionde generationen och har odlat potatis sedan 2015, men då hans föräldrar har odlat hela hans liv är han uppvuxen sedan barnsben med både odling och potatis!
–       Jag har varit med på gården sen jag var barn och idag får min dotter springa med på fälten, säger Johan.

Förutom potatis odlar de på gården även sallad, grönkål, purjolök, pumpor och sötpotatis.
–       Min syster är också iblandad i företaget och odlar bland annat bär och jordgubbar. Så det odlas mycket på gården men alla hjälps åt och alla fält ligger samlade runt Öllövs strand vilket är skönt, säger Johan.

Potatisen odlas på ca 20–25 hektar och årets färskpotatisodling har gått mycket bra!
Våren har varit onormalt kall med mycket frost vilket har lett till att det har blivit lite senare än vanligt med upptagandet. Men potatisen har klarat sig bra och kvalitén är fin.
–       Jag tror det kommer bli mycket potatis på marknaden när det drar i gång ordentligt. Då hoppas vi såklart att konsumenterna går ut och handlar den svenska färskpotatisen så att all potatis får komma ut i butik!

Har du något favoritrecept med färskpotatis?
–       Det ska vara enkelt. Koka med mycket salt och se till att inte koka för länge. Man får gå mycket på känsla när man kokar färskpotatis mer än på tiden. Tiden varierar självklart beroende på hur stora eller små de är. Många kokar nog ibland för länge vilket kan leda till att potatisen blir lite vattnig och mindre smakrik. Ett tips är att potatisen ska ha lite motstånd när man sticker igenom gaffel eller potatisstickan, säger Johan.

Gården hos Svensson på Bjäre är även en av få som odlar sötpotatis i Sverige. Det odlas på ett helt annat sätt än potatis och kan vara rätt klurigt. Sötpotatis odlas fram genom plantor som kräver mycket värme. Plantorna ligger under väv i ca 10–12 veckor och när de skördas är det viktigt att de får värme och värmebehandlas för att få fram den söta smaken.

Ett stort tips är att gå in på deras hemsida svenssonsbjare.se för att ta kontakt med Johan eller någon av de andra i företaget för att köpa deras svenskodlade sötpotatis, färskpotatis, grönsaker och bär!