Sommarhälsning från Potatislandet – augusti månad

Sol, regn, sol, regn, sol, regn – perfekt potatisväder om du frågar Ulf Persson på Ekne Gård i Jämshög i västra Blekinge, två mil från kusten:

– Potatisen gillar inte sommarhetta, så det är en bra potatissommar. Vi odlar Solist, Asterix, Bellana, King Edward, Melody och Ballerina. I mitten av augusti är den skalfasta sensommarpotatisen klar att skörda. Prova att koka Ballerina och servera tillsammans med köttbullar. Gott!

Närproducerat i Jämshög
Ekne Gård producerar och levererar till butiker och potatisälskare sedan 1997, men Ulf har odlat potatis i hela sitt liv. Trenden går mot närproducerat.

– Vi upplever ett ökat intresse för närproducerade livsmedel under senare år. Konsumenterna tänker mer på vad de stoppar i munnen idag. De vill också gärna gynna det lokala, bland annat för att minimera transporter. Det ligger i tiden.

Kvalitet på gården

Ekne Gårds potatis är SMAK-märkt och Ulf anser att det är ett bra kvitto på produktens kvalitet.

– Potatisen ska vara bra och SMAK-certifieringen ger en extra kontroll med analyser av potatisen. Vi strävar hela tiden efter att hålla så hög kvalitet som möjligt, i varje parti. Men vi kan inte styra över allt. Under våren åkte vi på en frostknäpp som förstörde för oss, men sedan har vädret verkligen gynnat tillväxten hos potatisen. En bra potatissommar, hittills. Men kvalitet är mer än så, anser jag. Då tänker jag exempelvis på hur vi kan minimera vår miljöpåverkan.

Vardagshjälten
Ulf Persson och Ekne Gårds potatisodling mättar många magar.

– Potatis är en vardagshjälte som är lika viktig som mjölken på bordet, tycker jag. Vi producerar fasta och mjöliga, gula och vita. Vi erbjuder olika sorter efter säsong och har alltid minst tre olika sorter att välja mellan.