Vinnare Årets Potatisinspiratör 2020

”I engagerande format och forum sprider bloggaren och författaren Julia Tuvesson nytänkande och potatiskärlek med inspirerande recept och vackra bilder till många tusentals följare och läsare. En upptäckare och expeditionsresenär i samtidsgastronomin som inspirerar oss alla att alltid ha potatis hemma.” (Motivering Årets Potatisinspiratör 2020)

Årets Potatisinspiratör är en fantastisk matkreatör som sprider potatiskärlek till svenska folket. Grattis Julia Tuvesson!

– Tack! Min pappa brukade säga till mig att göra det jag älskar för då brukar allt lösa sig av sig själv. Potatis är det bästa jag vet. Jag har testat så många potatissorter och ätit riktigt mycket potatis, så det känns himla kul att bli Årets Potatisinspiratör. Den första jag ringde och berättade om priset för var pappa, säger Julia.

Hungrig samtidsgastronom
Juryn för Årets Potatisinspiratör beskriver Julia Tuvesson som en upptäckare och expeditionsresenär i samtidsgastronomin som inspirerar oss alla att alltid ha potatis hemma.

– Fint! Om jag skulle beskriva mig själv skulle jag säga orädd, glad och hungrig.

Grönt och göttigt vardagskäk
Från sitt malmökök når hon ut till hundratusentals svenskar, bland annat via instagramkontot @tuvessonskan samt matbloggen tuvessonskan.se. Julia är superaktuell med nyutkomna kokboken ”Brynt Smör” och har tidigare gett ut ”Plåtmat” (2018) och ”Käka Grönt” (2019).

– Mina följare och läsare gillar mina recept för att de är enkla och inte kräver så mycket kunskap i köket. Jag låter fokus ligga på smakkombinationer och hur man paketerar saker. Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm är ett av mina bästa vardagsrecept och går att variera efter säsong och vad man har hemma. Potatis får gärna ha huvudrollen, sedan toppar man med grönsaker och göttiga grejer, säger Julia.

Gnocchi och chips, tack
Även om pytt på plåt är en stor favorit, så är det Gnocchi som räddar vardagen hemma hos Tuvessons.

– Utan att överdriva så äter vi det varje vecka, faktiskt. Men jag köper hem alla sorters potatis och gillar att rosta potatisen i ugnen, som pyttebitar eller som klyftpotatis. Jag älskar småpotatis, storpotatis, bakpotatis, men också chips! Tur att hela familjen delar mitt potatisintresse.

Tack för att du inspirerar oss, Julia! Vem inspirerar dig?

– Mormor Elisabet Knutsson, definitivt. Hon och morfar var självförsörjande på en liten bondgård på Österlen där jag tillbringade somrarna. Ett av mina starkaste barndomsminnen var när mormor bad mig springa ut och plocka upp potatis i trädgårdslandet. Tanken och känslan kommer alltid upp när jag äter potatis. Jag har stor respekt för råvaran och odlingen – min mormors men också böndernas, det svenska jordbruket och råvaran. Potatis är en stor och viktig del av vårt arv, säger Julia Tuvesson.

Recept: Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm

Namn: Julia Tuvesson
Ålder: 31 år
Bor: Malmö
Familj: Man och tre barn
Gör: Matkreatör och kokboksförfattare