Hälsningar från Potatislandet – maj månad

Bröderna Niklas, Richard och Fredrik är andra generationen Larsson som driver gården och odlingen i den lilla byn Peppinge, utanför Kåseberga vid kusten på Österlen. Solen strålar och kilowatten tickar in på gårdens solcellsanläggning. Pappa Sven gör sina rundor för att se att sönerna sköter sig. Om en vecka är färskpotatisen klar för skörd. – Vi är pepp inför säsongen och hoppas att alla får njuta av sommaren och äta mycket potatis, säger Niklas Larsson.

Potatisen från Österlen
Richard ansvarar för odlingen och Niklas sköter packeri och försäljning. På 200 hektar odlas kvalitetspotatis som säljs via grossist och distribueras ut i hela landet.

– Vi har odlat potatis på gården sedan 1950-talet, så vi vet hur det ska gå till kan man säga. Vi producerar ungefär 10 000 ton potatis per år. Jorden är bra och gynnsam för odling och vi kan bevattna alla arealer. Om någon vecka är det dags för första skörden färskpotatis av potatissorten Rocket. Lite senare på säsongen är det dags för Solist. Kundernas favoritsort är annars Amandine, som är en fin potatis med krämig konsistens.

Hållbar produktion
Peppinge Produkters odling är hundra procent IP-certifierad, vilket bland annat innebär att all odling följs upp med både jord- och växtanalyser fyra till fem gånger per odlingssäsong för att minimera kväveläckage.

– Hållbarhet, miljö och kvalitet är viktig för oss. Efter skörd storlekssorteras potatisen, tvättas, sorteras igen så att skadad potatis rensas bort. Ingen potatis slängs, utan blir djurfoder på gårdarna runt omkring oss. Vi har ett eget packeri på gården och en egen stor kylanläggning, så att potatisen lagras under optimala förhållanden. Solen och gårdens solcellsanläggning producerar grön el, som motsvarar ungefär 15 procent av energiförbrukningen. Bra för både ekonomin och miljön, tycker vi.