Hälsningar från Potatislandet – mars månad

Snöborg Gård är ett familjeföretag som drivs av Ann och Janne Eriksson tillsammans med sina medarbetare. Gården ligger längs med Västerdalsälven i Dalarna där de odlar, packar, tvättar och kör ut ca 4000 ton potatis. Förutom potatisen har de en nötköttsproduktion och två vattenkraftverk som producerar el till 200 villor. Sedan sommaren 2019 finns också två solcellsanläggningar på plats med 600 solceller.

Coronapåverkan
Vi ringde till Ann för att höra hur de har det i dessa coronavirustider och om det säljs mer potatis då man hör att det bunkras och att potatisen är slut i vissa butiker runt om i landet.

-Det går åt och efterfrågas mer potatis än vanligt och framförallt säljer vi fler stora förpackningar, kunden köper gärna hem en 5 kg förpackning i större omfattning. Ann ser som en förklaring att folk äter hemma mycket mer just nu för att många arbetar hemifrån samtidigt som gymnasie- och högskolorna är stängda.

Själva har de ännu så länge inte sett någon påverkan av viruset på sin verksamhet, personalen har tack och lov varit friska och så länge för- och grundskolorna håller öppet kan deras personal fortfarande gå till arbetet.

Minimera matsvinn
På Snöborg Gård arbetar man mycket med att värna om miljön och 2019 vann de HKScans Miljöpris för sitt ”kreativa och innovativa arbete med att bygga naturliga kretslopp och maximera miljövinsterna och sina djurs hälsa”. De använder rester från det egna potatispackeriet och livsmedelsindustrin i närområdet för att utfodra djuren och därmed förädlas det till kött av god kvalitet. Det innebär en dubbel vinst, eftersom det som nu blir foder, annars skulle ha blivit organiskt avfall som belastar miljön.

Bra sätt att minska matsvinnet på potatisen hemma är att använda den överblivna kokta potatisen till olika goda rätter. Ann tipsar om att koka mycket ena dagen för att sedan ha kvar och använda dem dagen därpå. Här är några förslag på goda Mingel- eller förrättspotatisar: 

Använd små kalla kokta potatisar som du delar på mitten, lägg sedan på följande röror:

  1. Blanda färskost med pepparrot, salt, peppar och toppa med rökt lax
  2. Blanda färskost med pepparrot, salt, peppar och toppa med rökt ren
  3. Blanda färskost med aningen limezest och toppa med röd stenbitsrom

    Ytterligare ett tips från Ann är att ta hand om potatisskalen och fritera dem i olja. Alternativt lägg skalen på en ugnsplåt, massera in dem med lite olja och strö över salt. Sätt ugnen på ca 200 °C och ställ in plåten i ugnen, vakta så att de inte blir brända. Alternativ till chipsen!