Så maximerar du hållbarhet och minimerar matsvinn

En liten praktisk checklista:
Har du laddat upp med ett lager av potatis hemma?
Är du orolig för att du måste slänga potatis?

Lugn, vi hjälper dig.

Släng inte potatis som har passerat bäst före datum.
Förvarar du potatisen rätt kan den vara bra mat långt efter bäst före datum.

Så här är det:
Din potatis mår bäst av att förvaras mörk och svalt.
Om den ryms i ditt kylskåp kan du förvara den där. Lägg potatisen i en kartong eller påse som inte släpper igenom ljus.

Om du inte kan förvara potatisen i kylskåpet lägger du den på mörkaste och svalaste platsen i hemmet. Gärna i ett skafferi eller i en garderob där temperaturen är lägre än rumstemperatur och där det är mörkt.

Undvik minusgrader. Det mår inte potatisen bra av.

Koka lite extra potatis och lägg i kylen. När du kokar potatisen avstannar de biologiska processerna och du har en perfekt snabbmat med mycket av de nyttiga resistenta stärkelser.

Lukta och smaka på potatisen. Doftar potatisen bra och den fortfarande är fast i köttet kan du använda den. Undvik potatisar som har blivit grönfärgade och ta bort eventuella groddar.

Gör du rätt kan du njuta av din potatis långt efter bäst före datum.

God spis önskar vi på Svensk Potatis.