Hälsningar från Potatislandet – februari månad

Elna och Ulf Gränsbo pratar potatis, dygnet runt. Sedan 1990-talet har paret odlat och packat potatis tillsammans. Förra året levererades 13 000 ton potatis. Och nu planeras vårbruket. Om bara fyra veckor drar det äntligen igång nere i Vellinge, strax söder om Malmö:

– Vi är tidiga, men inte först ut i landet. Det såg fint ut redan i januari faktiskt, men det är alldeles för tidigt. Sedan dess har det regnat nästan oavbrutet. Vi väntar tills jorden reder sig och att det blir bra förutsättningar fram emot slutet av mars. Just nu är det fullt upp med service av maskiner och med planering av vilka potatissorter vi ska ha på våra olika fält och i vilken ordning potatisen ska sättas.

Årets potatissorter
Att följa naturens växlingar från sådd till skörd är alltid lika spännande. Inget år är det andra likt. På Gränsbo Potatis är Solist först ner i jorden, sedan följer Gala, Folva, Queen Anne, Melody, Belana, Asterix och King Edward.

– Vi väljer ut vilka sorter vi ska odla utifrån tidighet och lagringsduglighet, men självklart också efter smak och kvalitet. De allra tidigaste sorterna förgror vi, så att de är klara för skörd tidigt i juni. Solist är den potatissort som är färdig först. Andra sorter håller bättre att lagras.

Styrda klimatkylar
Gränsbo Potatis är ett av Sveriges större potatispackerier med ett trettiotal medarbetare.  Förra året packades och levererades cirka tretton tusen ton potatis till dagligvaruhandeln och till restaurang- och storköksgrossister.

– Potatisen lagras i styrda klimatkylar med en total lagringskapacitet på femtusen femhundra ton. Hela vårt arbete går ut på att kunna leverera potatis av hög och jämn kvalitet året runt. Har vi planerat bra, så är vinterpotatisen slut precis när färskpotatisen tas upp.

SMAK ger trygghet
Kvalitet är viktigt för er. Hur viktig är SMAK-märkningen?

– Med en oberoende kontrollerande part som analyserar potatisen blir det inte bara ett tyckande och tänkande om kvalitet från oss odlare och packerier. Det ger konsumenten en trygghet i att de får den kvalitet de betalar för.

Till sist: Har ni någon hälsning till alla potatisälskare därute?

– Det är glädjande att potatisen har fått ett uppsving på senare år, tycker vi. Tack för att ni äter mycket potatis! Fortsätt med det!