Hälsningar från Potatislandet – januari månad

Västerbottens Potatis i Umeå köper in, tvättar och packar potatis från runt 25 norrländska potatisodlare. 600 ton kvalitetspotatis distribueras varje år. Magnus Conradzon är vd och har en hälsning till alla potatisälskare:

– Tänk lokalt när du köper och äter potatis. Lokalproducerat skapar arbeten, en levande landsbygd där människor bor och jobbar, vilket i sin tur ger skatteintäkter till kommunerna. Det finns otroligt många sorter att välja på och här i Västerbotten är Gala, Musika, Ditta och Ariel populära sorter. Jag har en känsla av att vi norrlänningar är mer lokalpatrioter än andra och vågar påstå att vår Mandelpotatis är något alldeles extra.

Vad är det för speciellt med er norrländska Mandelpotatis?

– Många soltimmar, jordmånen och vårt lite kallare klimat gör att den håller väldigt hög kvalitet. Mandelpotatis har en speciell och säregen smak som faktiskt skiljer sig från odling till odling. Den kanske inte är den största produkten i kommersiell odling, men den är väldigt populär här uppe. Och i vissa andra kretsar – exempelvis bland krögare. Vi säljer väldigt mycket mandelpotatis via grossister till Stockholm. Just på grund av den unika Västerbotten-karaktären. Vi vet inte om den hamnar på Stureplan, men troligen.

Gnocchi á la Conradzon
Mandelpotatis kan vara lite besvärlig att koka, men den är härligt mjölig och perfekt att använda till mos och puré. Men även till Gnocchi! Här är Conradzons eget favoritrecept: Norrländsk Gnocchi

Ökad lönsamhet i alla led

Västerbottens Potatis har funnits sedan 1992 och verkar i en landsände där antalet odlare blir färre och färre, enligt Magnus Conradzon:

– Potatisbranschen har låga marginaler och ett sätt att öka lönsamheten är att samla hanteringen på ett och samma ställe, istället för att ha packerier på varje gård. Västerbottens Potatis köper in potatis från både konventionella och ekologiska odlingar. Närheten till våra odlare ger transparens och hög kvalitet, bra produkter och bra smak.

SMAK-märkt kvalitet
Västerbottens Potatis är SMAK-märkt tvättad potatis, som kan gå rätt ner i kastrullen hemma hos konsumenten.

– SMAK-märkningen är en kvalitetsstämpel som visar att våra produkter har genomgått en oberoende kontroll. Men jag skulle vilja att butikerna blev mer noggranna med märkningen, så att det tydligt framgår vilken potatis som håller SMAK-märkt kvalitet och vilken som inte gör det, säger Magnus Conradzon.